155 (éénvijfvijf) (dans)

155 (éénvijfvijf) is een formatie creatieve gekken bij elkaar gebracht door de passie voor bewegingsvormen, muziek, emotie en kunst. Voortkomend uit breakdancecollectief iLL Skill Squad zijn ze gegroeid naar een groep die theatervoorstellingen maakt door dans, video en komedie op unieke wijze te combineren.

Ze hebben als iLL Skill Squad een daverend debuut gemaakt in de theaterwereld met hun voorstelling genaamd ‘155’. Op Lowlands speelden ze het dak van de overvolle ‘Juliet’, ze waren de revelatie op het prestigieuze Jonge Harten Festival en ze werden zelfs uitgenodigd te spelen op de Nederlandse Dansdagen. Als klap op de vuurpijl werd ‘155’ bekroond met de eerste André Gingras Award.

Juryquotes:
- “Met een voet in de dans van de straat en een andere op het professionele podium presenteert dit eigenzinnige danscollectief wervelend en enerverend totaaltheater. “
- “[Hun] dansstijl [...] is een vernuftige fusie van moderne dans en hiphop; rauw en tegelijkertijd energiek. Zij creëren theater met breakdance, acrobatiek, clubbing en multimedia, en dat alles met humor en relativering. Zij zijn zich zeer bewust van hun bewegingstaal en ontwikkelen die voortdurend, hun voorstellingen zijn verrassend, tegendraads, speels en vol verbeeldingskracht. “
- “Zij [grijpen] het publiek bij de kladden, nooit gemakzuchtig leunend op de virtuositeit van hun bewegingstaal.”

Trouw over '155'
“Met hun behendige voetenwerk, elastieken benen en golvende schouders lijken ze wel van rubber”
“maar welke halsbrekende toeren ze ook uithalen, ze blijven relaxed”

     


Nu heten ze 155 (éénvijfvijf) en maakten al een indrukwekkende voorstelling voor op festivals 'Ultranormaal'. In hun tweede theatershow doen ze er nog een schepje bovenop en worden ze volwassen, terwijl ze tegelijkertijd lekker kinderachtig blijven. In 'Episch: De beste tot nu toe' kunnen de jongens zich niet meer altijd achter de groep verschuilen en moeten zij hun individuele kwetsbaarheden laten zien (dit natuurlijk wel door middel van veel salto's, toffe visuals, zieke breakdancemoves en vette routines). Episch dus!
'Episch: De beste tot nu toe' ging op 4 april 2015 in premiere in Wageningen en was te zien in vele theaters in het land.

Deze zomer staat 155 onder andere op Julidans en op de Parade in Amsterdam en Den Haag. In het najaar staan ze met hun nieuwe, avondvullende voorstelling 'Lijf' in verschillende theaters. 

Het Parool over 'LIJF': "een explosie van onversneden dansplezier" ****
De Theaterkrant over 'LIJF':  
 


website 155 (éénvijfvijf)