Begijn Le Bleu (cabaret)

Geboren en getogen Waaslander Begijn Le Bleu zette zijn eerste stappen in comedyland pas op zijn dertigste. In 2005 gaf hij zijn baan als leraar op en koos voor een professionele carrière als cabaretier. In datzelfde jaar won hij de jury- en publieksprijs van het befaamde cabaretfestival Cameretten in Rotterdam met ‘De Prins op het Witte Paard’. Deze voorstelling was een surrealistische mix van humor, tragiek en poëzie waarin Begijn het karakter Tino Schietekat speelde.

In zijn tweede voorstelling ‘Flamingo’s in de Polder’ speelde Begijn het verhaal van een aantal mensen die aan de rand van de samenleving leven. Een evenwichtsoefening tussen humor en tragiek. Deze voorstelling werd uitgezonden door CANVAS en gereleased op DVD. In de voorstelling ‘Een beschaafde jongen’ speelde Begijn een aaneenschakeling van typetjes en vertellingen.

In 2014-2015 bracht hij zijn comedyvoorstelling ‘Speciaal voor U!'
De pers over deze voorstelling:

“Begijn Le Bleu heeft in zijn vierde voorstelling de stem gevonden die hij zocht. Hij vertelt zijn eigen verhaal maar gebruikt daarvoor wel de superieure mimiek en bewegingen van de typetjes die hij in zijn eerste shows presenteerde. Het resultaat is een waarachtige brok stand-up met een ferme knipoog naar het Nederlandse cabaret.”- De Standaard

“Een beschaafde jongen. Een foute vriend. Een onverwacht dansfenomeen Begijn is een man met vele gezichten die zich kameleongewijs aanpast aan zijn omgeving of de vorm aanneemt van een van zijn typetjes. Zijn spel balanceert op het randje van cabaret en comedy.” - De Morgen

Daarna stond Begijn met zijn show ‘Met mij gaat alles goed' op de planken. Van oktober 2016 t/m eind april 2017 tourde Begijn door Nederland en Vlaanderen.

Begijn is bij het grote publiek bekend door het zeer succesvolle comedyprogramma 'Foute vrienden' op 2BE. Zijn eerste stappen in Koninklijk Theater Carré als auditant bij So You Think You Can Dance waren een grote hit op YouTube.
Er is zelfs een film verschenen: 'Foute Vrienden – De Film'.

Mede door 'Foute vrienden' is Begijn een bekend persoon. Zo presenteerde hij ook het VTMK-Zoom-programma 'Taarten van Begijn' en verscheen hij in diverse TV-programma's, zoals 'Het Sterkste Netwerk', 'Reyers laat' en 'DWDD'.

Dat Begijn meer doet dan enkel comedy bleek wel in 'De Wonderlijke Avonturen van Meneer Prikkebeen' van het Amsterdamse Theater Terra, waarin hij de rol van ‘Meneer Prikkebeen’ voor zijn rekening nam. Het is een van de vele kleurrijke zijsprongen van Begijn, want in 2015 bracht hij ook het programma ‘Ontploft!’, een vertelling over de Eerste Wereldoorlog.

Ook heeft Begijn een fascinatie voor wielrennen, die er voor heeft gezorgd dat Begijn zijn eigen Wielercafé opende. Een programma waarin Begijn praat met bekende wielrenners over deze sport.

www.begijnlebleu.be