Eveline van Rijswijk (onewomanshow)

Over Eveline: 

Eveline van Rijswijk (1988) is programmamaker, presentator, dagvoorzitter, mediatrainer, spreker, theatermaker, wetenschapsjournalist & historica. Ze studeerde politicologie, filosofie en geschiedenis aan de Universiteit Leiden.
Als hoofdredacteur en presentator bij het online- & tv-programma Universiteit van Nederland maakte ze honderden video’s met wetenschappers uit allerlei vakgebieden.

In ‘De Première’ onderzoekt Eveline van Rijswijk de opmars van vrouwen op het Binnenhof. Van het broekpak van Anneke en de vijftig koeien voor Erica tot aan de “pitspoezen” van Hans: de meest bijzondere verhalen komen voorbij. Een maatschappelijk relevante voorstelling over vrouwenemancipatie in de politiek. Eveline speelde haar première 7 november 2018 in de Oude Zaal van de Tweede Kamer in aanwezigheid van (oud-) Kamerleden, precies 100 jaar nadat Suze Groeneweg, het eerste vrouwelijke Kamerlid haar maiden speech had gegeven.

Deze politieke onewomanshow brengt Eveline in het najaar 2019 - honderd jaar nadat vrouwen het actieve kiesrecht kregen - in de theaters. Rondom iedere voorstelling speelt een bekende politica met een duidelijke link met de stad of regio een belangrijke rol. Dat kan in de vorm van een interview in de lokale media of een podcast. Informatie uit die gesprekken verwerkt Eveline ook in haar programma. Op deze manier verbindt Eveline het theater met de politiek. Ook interessant dus voor lokale politici, media en partners van theaters.
Hoe verliep de entree van vrouwen op het Binnenhof? Welk verschil konden zij maken voor de positie van vrouwen afgelopen eeuw? En waar blijft toch de eerste vrouwelijke premier? Ook staat van Rijswijk stil bij de vraag waarom Nederland nog geen vrouwelijke premier heeft gehad. Want hoewel Marga Klompé - die in 1967 genoemd werd als eerste vrouwelijke premier - zei dat Nederland daarvoor “psychologisch nog niet rijp was”, zijn we daar ruim 50 jaar later volgens Van Rijswijk helemaal klaar voor.
 

www.evelinevanrijswijk.nl