Maartje & Kine (muzikale comedy)

Maartje & Kine maken muzikale comedy. Hun stijl is een combinatie van klassiek en modern, altijd met een verfrissende blik op de actualiteit.
Middels hun ontwapenende aanwezigheid op het podium brengt dit unieke en muzikale duo op een eigentijdse manier het oude cabaret terug in het theater.

Daarbij maken ze gebruik van 11 verschillende muziekinstrumenten: viool, accordeon, ukelele, banjo, basbalalaika, piano, autoharp, melodica, mondharmonica, klokkenspel en kazoo.

De Nederlandse Maartje de Boer en Noorse Kine Handlykken ontmoetten elkaar in de gangen van het conservatorium. Met hun eerste cabaretprogramma schopten ze het meteen tot de finale van het Groninger Studenten Cabaret Festival 2010 en de halve finale van het Amsterdams Kleinkunst Festival.

Ze speelden en schreven alle muziek voor de Eindemaandsshows van Martijn Koning van Comedytrain voor VARA/Humor TV.

In seizoen 16/17 waren Maartje & Kine met hun tweede avondvullende voorstelling 'De Goldberg machine' in de Nederlandse theaters te zien. Muziek en techniek kwamen samen in een komische show over uitvindingen, dromen en kettingreacties. Een duik in een wereld van wetenschappers en inventieve componisten. Uiteraard verpakt in de geheel eigen Maartje & Kine-stijl: humor, catchy balkanbeats, klassiek met een twist en virtuoze folk uit alle werelddelen.

Ze waren al te zien in de 'Top 2000 a GoGo', 'DWDD', 'Comedy Club Katendrecht' en op 'Kunststof TV'. Ook schreven ze iedere maand een Eindemaandslied voor GIEL op Radio 3FM waarin ze het nieuws van die maand samenvatten. In het radioprogramma Gijs 2.0 op NPO radio 2 blikten ze juist op een grappige en muzikale manier vooruit op de week.

Op 26 augustus 2016 speelden ze op de opening van de Uitmarkt samen met de New Cool Collective een speciaal hiervoor geschreven lied over de kaalslag in de culturele sector.

Op het moment zijn Maartje & Kine te zien in het theater met hun derde avondvullende programma 'Vibrato!'. In ‘Vibrato!’ willen Maartje & Kine weten waarom de wereld zo heftig vibreert, hoe liefde zo snel kan omslaan in haat en vertrouwen in angst. Met één been in de actualiteit en het andere in de klassieke muziek bevragen Maartje & Kine de waan van de dag: opmerkelijke gedachtes en eigenzinnige observaties omgezet naar verfrissende muzikale comedy.

In het kader van de aardbevingsproblematiek in Groningen schreven ze een parodie op Queen's 'Bohemian Rhapsody' - 'De Groninger Rhapsody'. Deze bewerking werd online meer dan 800.000 keer bekeken.


“De mooiste muziek, betoverende glimlachen, legs, een grote verzameling muziekinstrumenten en humor” (Theaterkrant)

“Verfrissende muzikale comedy” (Leeuwarder Courant)

"Hier staan twee dames die nergens bang voor zijn. Niet om harde noten te kraken, niet voor gemene tackles op de enkels. De combinatie Noorwegen-Houten neemt nergens een blad voor de mond en is op een hele fijne manier actueel." (Juryrapport Amsterdams Kleinkunst Festival)

"De combinatie van stalen blikken en hilarische teksten zorgt er telkens voor dat het publiek krom ligt van het lachen.  (...) Opzwepende klezmermuziek, Ierse folklore, Franse chansons, Argentijnse tango, klassieke muziek, cabareteske liedjes en verhalen. Deze dames zijn van alle markten thuis." (Recensie CultuurBewust)

Voor meer informatie, kijk op: www.maartjeenkine.nl.