Maartje & Kine (muzikale comedy)

Over Maartje & Kine: 

Maartje & Kine maken muzikale comedy. Hun stijl is een combinatie van klassiek en modern, altijd met een verfrissende blik op de actualiteit.
Middels hun ontwapenende aanwezigheid op het podium brengt dit unieke en muzikale duo op een eigentijdse manier het oude cabaret terug in het theater.

Daarbij maken ze gebruik van 11 verschillende muziekinstrumenten: viool, accordeon, ukelele, banjo, basbalalaika, piano, autoharp, melodica, mondharmonica, klokkenspel en kazoo.

De Nederlandse Maartje de Boer en Noorse Kine Handlykken ontmoetten elkaar in de gangen van het conservatorium. Met hun eerste cabaretprogramma 'Vreemd Folk' schopten ze het meteen tot de finale van het Groninger Studenten Cabaret Festival 2010 en de halve finale van het Amsterdams Kleinkunst Festival. 

In seizoen 16/17 waren Maartje & Kine met hun tweede avondvullende voorstelling 'De Goldberg machine' in de Nederlandse theaters te zien. Muziek en techniek kwamen samen in een komische show over uitvindingen, dromen en kettingreacties. Een duik in een wereld van wetenschappers en inventieve componisten. Uiteraard verpakt in de geheel eigen Maartje & Kine-stijl: humor, catchy balkanbeats, klassiek met een twist en virtuoze folk uit alle werelddelen. 
Daarna waren Maartje & Kine te zien in het theater met hun derde avondvullende programma 'Vibrato!'. In ‘Vibrato!’ wilden Maartje & Kine weten waarom de wereld zo heftig vibreert, hoe liefde zo snel kan omslaan in haat en vertrouwen in angst. Met één been in de actualiteit en het andere in de klassieke muziek bevragen Maartje & Kine de waan van de dag: opmerkelijke gedachtes en eigenzinnige observaties omgezet naar verfrissende muzikale comedy.

In 2019/2020 was dit muzikale duo te zien met hun vierde landelijke theatertour 'Hoge Noot' . Door de coronapandemie is deze voorstelling verplaatst naar volgend seizoen en hebben zij een nieuwe voorstelling ontwikkeld, namelijk 'Speelbeesten'. Naast deze nieuwe voorstelling brachten Maartje en Kine in 2020 ook een nieuw album uit: 'Atlantis'! 

Over 'Speelbeesten':
Met “Speelbeesten” maken Maartje & Kine van de coronanood een deugd. Waar anderen tijdens de lockdown gingen trainen voor de triatlon, hun kelder opruimden of begonnen aan een studie Mandarijn voor Beginners doen ook zij wat ze al veel te lang wilden maar nooit deden. Een programma maken over alle onderwerpen die zij tot nog toe niet aandurfden. Bijvoorbeeld liedjes over die ontbrekende kinderwens, Maartjes voornemen om haar relatie te beëindigen, Kines haat/liefdeverhouding met haar thuisland Noorwegen en de eerste tekenen van dementie bij een van de ouders.

Aangejaagd en opgejut door de gelauwerde schrijver Peer Wittenbols springen deze twee multi-instrumentalisten met ‘Speelbeesten’ voor de hongerige leeuwen: met hun rijke verzameling nieuwe nummers klimmen ze bij u in de stad de bühne op. En omdat ze ook tijdens de tournee voortdurend nieuw materiaal gaan schrijven, zal geen avond hetzelfde zijn. Zo is het publiek onderdeel van hun gewaagde experiment: nieuwe nummers zien het levenslicht, andere vallen af. Het resultaat toont een volstrekt nieuwe kant van Maartje & Kine: persoonlijker, gedurfder en riskanter. Maar zoals altijd onweerstaanbaar muzikaal, humoristisch en verfrissend. Omdat ze als ware ‘Speelbeesten’ niks liever willen dan het theaterdoek aan flarden zingen.

Dit virtuoze duo is tevens bekend van hun optredens bij o.a. Opium op Oerol, Podium Witteman, DWDD, Top 2000 à gogo, Comedy Club Katendrecht, Kunstof TV, Volgspot, Lowlands, Concert At Sea en hun columns op Radio 2 en 3FM. Op 26 augustus 2016 speelden ze op de opening van de Uitmarkt samen met de New Cool Collective een speciaal hiervoor geschreven lied over de kaalslag in de culturele sector. Ook delen ze regelmatig hun blik op de actualtieit. In het kader van de aardbevingsproblematiek in Groningen schreven ze een parodie op Queen's 'Bohemian Rhapsody' - 'De Groninger Rhapsody'. 

De pers over Maartje & Kine:

www.maartjeenkine.nl