Martijn Kardol (cabaret)

Nadat Martijn Kardol de eerste 18 jaar van zijn leven had doorgebracht in zijn geboortedorp Barneveld, vertrok hij naar Londen. Daar werd Martijn fan van Arsenal, werkte hij in een jazzclub en kreeg hij zijn eerste echte spel- en zanglessen. In 2009 studeerde Martijn een jaar op de Koningstheaterakademie in Den Bosch. Daarna verhuisde Martijn naar Amsterdam waar hij Sociologie en Zweeds heeft gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam.

Na de BNN University, de eigen opleiding van BNN, mocht hij daar blijven werken voor verschillende radioprogramma's. Inmiddels is Martijn vaste producer van verschillende radioprogramma's. Ook levert hij bijdrages aan het programma 'Druktemakers' bij NPO/Radio 1.

Als cabaretier beleefde Martijn een ware kickstart. Na de publieksprijs op het Griffioen/Zuidplein Cabaretfestival 2014, won hij alle prijzen op het Groninger Studenten Cabaret Festival. En vervolgens ook nog de jury,- en publieksprijs bij het Leids Cabaret Festival met zijn programma 'Jongensboek'. Allemaal in één seizoen.

Martijn speelt nu zijn eerste avondvullende theaterprogramma 'Bang'. Een voorstelling waarin hij zijn publiek meeneemt in zijn wonderlijke wereld vol creatieve observaties en oplossingen. De voorstelling werd overladen met geweldige recensies. De Volkskrant, Theaterkrant en het Dagblad van het Noorden gaven al 4-sterren voor dit debuut. Het Parool omschreef Martijn als 'een geweldige verteller'.
​De tournee van 'Bang' sluit Martijn af op 4 en 5 januari 2019 in De Kleine Komedie in Amsterdam. Vanaf april 2019 start Martijn vervolgens met de try-outs van zijn tweede programma 'Welkom'. 

Martijn is genomineerd voor de Neerlands Hoop 2018
De jury: “Angst voor de angst, dát zou wel eens materiaal kunnen zijn voor een neurotische cabaretier met controledwang. Martijn Kardol, in één jaar tijd de winnaar van alle cabaretprijzen in Groningen én Leiden, zette na de aanslag in Nice zijn festivalwinnende materiaal bij het grofvuil om Bang te maken. Een actuele voorstelling over angsten en onzekerheden, vol geestige en ontroerende gedachtekronkels, gebracht vanuit een verrassend en functioneel decor. Kardol toont zich met dit sterke debuut een veelbelovend talent.”

Naast cabaretier is Martijn sinds september elke woensdagavond te zien met zijn item 'Martijn zegt sorry' bij RTL Late Night met Twan Huys. Daarvoor was hij elke maandag te horen bij 'Domien in de ochtend' op 3FM met een blik op een bijzondere gebeurtenis uit het nieuws. Ook was Martijn een uitzending deelnemers in De Slimste Mens en in die uitzending wist hij zelfs Maarten van Rossum aan het lachen te brengen. 
In de zomer van 2018 was Martijn te zien op Comedy Central tijdens de roasts. Martijn roast samen met Soundos en Martijn Koning subculturen en Martijn mocht campinggasten roasten.


De pers over 'Bang'. 

“Zo veel fijne zelfspot” (★★★★Volkskrant)

“Hilarische anekdotes om de angst mee te bezweren” (★★★★Theaterkrant)

“een innemend verteller met een sterke timing” (★★★NRC).

‘Bang’ is een van de sterkste debuutprogramma’s van de afgelopen jaren. Zorg dat je deze “begenadigd ouwehoer” (Theaterkrant) niet mist in de theaters!'

“Kardol slaagt erin actuele thematiek om te zetten in geestig cabaret, en daarbij zingt hij ook nog eens drie mooie liedjes.” (★★★★Volkskrant)

“Geraffineerd slim en spits in zijn ideeën.” (★★★★DVHN)

www.martijnkardol.nl