Martijn Kardol (cabaret)

Over Martijn:

Nadat Martijn Kardol de eerste 18 jaar van zijn leven had doorgebracht in zijn geboortedorp Barneveld, vertrok hij naar Londen. Daar werd Martijn fan van Arsenal, werkte hij in een jazzclub en kreeg hij zijn eerste echte spel- en zanglessen. In 2009 studeerde Martijn een jaar op de Koningstheateracademie in Den Bosch. Daarna verhuisde Martijn naar Amsterdam waar hij Sociologie en Zweeds heeft gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam.

Na de BNN University, de eigen opleiding van BNN, mocht hij daar blijven werken voor verschillende radioprogramma's. Vervolgens was Martijn vaste producer van verschillende radioprogramma's. Ook leverde hij bijdrages aan het programma 'Druktemakers' bij NPO/Radio 1.

Als cabaretier beleefde Martijn een ware kickstart. Na de publieksprijs op het Griffioen/Zuidplein Cabaretfestival 2014, won hij alle prijzen op het Groninger Studenten Cabaret Festival. En vervolgens ook nog de jury,- en publieksprijs bij het Leids Cabaret Festival met zijn programma 'Jongensboek'. Allemaal in één seizoen.

Martijn speelde zijn eerste avondvullende theaterprogramma 'Bang'. Een voorstelling waarin hij zijn publiek meeneemt in zijn wonderlijke wereld vol creatieve observaties en oplossingen. De voorstelling werd overladen met geweldige recensies. De Volkskrant, Theaterkrant en het Dagblad van het Noorden gaven al 4-sterren voor dit debuut. Het Parool omschreef Martijn als 'een geweldige verteller'.
​De tournee van 'Bang' sloot Martijn af op 4 en 5 januari 2019 in De Kleine Komedie in Amsterdam. In april 2019 is Martijn vervolgens gestart met de try-outs van zijn tweede programma 'Welkom'. Hij start seizoen 2021/22 met de try-outs van 'De Situatie", waarvan hij in februari 2022 de première speelt.

Over 'De Situatie':

‘De Situatie’ is zijn derde cabaretprogramma en gaat over het bezweren van een crisis in je leven. In zijn geheel eigen stijl, haalt Martijn allerlei herkenbare en hilarische situaties aan. Want of het nu gaat om het leren omgaan met een pandemie en een dreigende klimaatcrisis of het samen met je vriendin moeten beslissen wat er wordt gekeken op Netflix, iedere crisis heeft zijn impact.

Naast cabaretier was Martijn te zien met zijn item 'Martijn zegt sorry' bij RTL Late Night met Twan Huys. Daarnaast heeft Martijn diverse links met radioprogramma's. Hij begon bij Coen en Sander en had zijn eigen column bij j 'Domien in de ochtend' op 3FM. Momenteel is hij vaste gast bij Giel op Veronica. Ook was Martijn een uitzending deelnemers in De Slimste Mens en in die uitzending wist hij zelfs Maarten van Rossum aan het lachen te brengen.  Ook heeft Martijn een goed beluisterde wekelijkse column bij Radio Veronica, ‘De wereldbol van Martijn Kardol’ waarin hij, net als in zijn theatershow, in eigen stijl zijn kijk op het nieuws geeft.

De pers over ‘Welkom’:

Wat de pers eerder schreef over Martijn Kardol:

Prijzen: