Martijn Kardol (cabaret)

Over Martijn:

Nadat Martijn Kardol de eerste 18 jaar van zijn leven had doorgebracht in zijn geboortedorp Barneveld, vertrok hij naar Londen. Daar werd Martijn fan van Arsenal, werkte hij in een jazzclub en kreeg hij zijn eerste echte spel- en zanglessen. In 2009 studeerde Martijn een jaar op de Koningstheateracademie in Den Bosch. Daarna verhuisde Martijn naar Amsterdam waar hij Sociologie en Zweeds heeft gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam.

Na de BNN University, de eigen opleiding van BNN, mocht hij daar blijven werken voor verschillende radioprogramma's. Vervolgens was Martijn vaste producer van verschillende radioprogramma's. Ook leverde hij bijdrages aan het programma 'Druktemakers' bij NPO/Radio 1.

Als cabaretier beleefde Martijn een ware kickstart. Na de publieksprijs op het Griffioen/Zuidplein Cabaretfestival 2014, won hij alle prijzen op het Groninger Studenten Cabaret Festival. En vervolgens ook nog de jury,- en publieksprijs bij het Leids Cabaret Festival met zijn programma 'Jongensboek'. Allemaal in één seizoen.

Martijn speelde zijn eerste avondvullende theaterprogramma 'Bang'. Een voorstelling waarin hij zijn publiek meeneemt in zijn wonderlijke wereld vol creatieve observaties en oplossingen. De voorstelling werd overladen met geweldige recensies. De Volkskrant, Theaterkrant en het Dagblad van het Noorden gaven al 4-sterren voor dit debuut. Het Parool omschreef Martijn als 'een geweldige verteller'.
​De tournee van 'Bang' sloot Martijn af op 4 en 5 januari 2019 in De Kleine Komedie in Amsterdam. In april 2019 is Martijn vervolgens gestart met de try-outs van zijn tweede programma 'Welkom'. 

Over 'Welkom':
In zijn tweede voorstelling maakt Martijn contact met de wereld en de mensen om hem heen. Of doet daar in ieder geval een poging toe. Want alles beter dan in eenzaamheid te eindigen. Daarom zet hij zijn voordeur op een kier. Maakt hij hem verder open of gooit hij hem dicht?

Naast cabaretier was Martijn te zien met zijn item 'Martijn zegt sorry' bij RTL Late Night met Twan Huys. Daarvoor was hij elke maandag te horen bij 'Domien in de ochtend' op 3FM met een blik op een bijzondere gebeurtenis uit het nieuws. Ook was Martijn een uitzending deelnemers in De Slimste Mens en in die uitzending wist hij zelfs Maarten van Rossum aan het lachen te brengen. 
In de zomer van 2018 was Martijn te zien op Comedy Central tijdens de roasts samen met Soundos en Martijn Koning.

Martijn werd genomineerd voor de Neerlands Hoop 2018
De jury: “Angst voor de angst, dát zou wel eens materiaal kunnen zijn voor een neurotische cabaretier met controledwang. Martijn Kardol, in één jaar tijd de winnaar van alle cabaretprijzen in Groningen én Leiden, zette na de aanslag in Nice zijn festivalwinnende materiaal bij het grofvuil om Bang te maken. Een actuele voorstelling over angsten en onzekerheden, vol geestige en ontroerende gedachtekronkels, gebracht vanuit een verrassend en functioneel decor. Kardol toont zich met dit sterke debuut een veelbelovend talent.”

De pers over 'Bang':

Prijzen:                        

www.martijnkardol.nl