Thijs Kemperink (cabaret)

Thijs Kemperink (1982) groeide op in het Twentse dorpje Albergen, een geboren en getogen Tukker.
Hij is een echte verhalenverteller. Geen Twentse cabaretier (die in het Twents spreekt), maar wel een cabaretier uit Twente. Net als twee andere bekende cabaretiers uit de omliggende buurtgemeenten Almelo (Herman Finkers) en Diepenheim (Andre Manuel).

Sinds 2007 houdt Thijs zich bezig met stand-up comedy. Al vrij snel ontwikkelde hij een eerste avondvullend programma onder de naam ‘Achteraf bekeken’. Daarmee introduceerde Thijs zich bij vele regionale podia en maakte hij kennis met de theaterwereld.
In 2013 volgde zijn tweede programma ‘Gas d’r op’. Een programma waarmee hij ook al ver buiten de regio te zien was. In januari 2016 ging zijn programma ‘Zleur’, middels twee uitverkochte shows, in première in Stadstheater De Bond in Oldenzaal. Als een langzame olievlek breidt Thijs zijn bekendheid steeds verder uit. 

Over ‘Zleur’:|
In zijn derde programma Zleur verhuist cabaretier Thijs Kemperink naar de buurt waar hij is geboren en opgegroeid. Geen buurtfeesten meer tot diep in de nacht, naar recepties ter gelegenheid van het vijftigjarige huwelijk van de buren en grootouders die bang zijn voor de bouvier van Thijs. Om de buurt wakker te schudden wordt er een partytent gehuurd en kan men kiezen tussen vlees van de barbecue of Twentse tapas. Daarnaast hebben Thijs en zijn ex-vriendin een kinderwens, waarbij hij als een ware James Bond met een geheimzinnige koffer van ziekenhuis naar ziekenhuis racet en zich ondertussen vertwijfeld afvraagt of alles ooit goed komt. De gay-pride, een pakwerker zonder pak, zangzaad, een boef, het landleven, een aquarium en een avondwake voor een hond. Alles komt voorbij. Een leven met of zonder zleur?

Thijs tekende in 2013 een contract waarmee hij zich voor 10 jaar verbond aan het grootse festival van Nederland: de Zwarte Cross.

Eind 2016 en 2017 was Thijs naast Andre Manuel, Nathalie Baartman de Twentse humorist Jan Riesewijk te zien in de allereerste Oudejaarconference, waarmee ze 3 avonden in een uitverkocht Wilminktheater in Enschede te zien waren.

Documentairemaker Niels Horstman maakte een portret van Thijs (hij volgde eerder Waylon en Ilse de Lange in aanloop naar het Eurovisie Songfestival). Het resultaat is een 30 minuten durend portret van een Tukker met de ambitie om als cabaretier te slagen in het veld.

In de theaters is Thijs momenteel te zien met zijn programma ‘Bonje!’. Hierin gaat deze Twentse rasverteller aan de haal met de ruzie met zijn allerbeste vriend. Blijf je loyaal, doe je je best om elkaar te begrijpen of blijft het ‘Bonje’? Herkenbaar, beeldend verteld, alledaags én typerend voor deze tijd……Dát is de kracht van Thijs Kemperink, waarmee deze jongen van het platteland al provincie voor provincie voor zich won.

"Wel eens een authentieke representant van Twente gezien?... ...Een suggestie: neem Thijs Kemperink serieus, nu hij onhoudbaar is doorgeschoten van stand-up comedy naar cabaret". **** (Dagblad van het Noorden)

Na de degradatie van zijn geliefde FC Twente nam Thijs, samen met Andre Manuel, Laurens ten Den en Bert Eeftink, het initiatief tot De Grote Dregradatie Show. Een theatervoorstelling met diverse gasten welke tweemaal werd opgevoerd in augustus 2018 in het Wilminktheater Enschede.

www.thijskemperink.nl