Yuri Honing Acoustic Quartet (theaterconcert)

"One of the most fearless and creative saxophonists of the moment" - The Times

Yuri Honing  is een van de markantste saxofonisten van zijn generatie. Hij wil muziek niet in hokjes opdelen. Daarom speelt hij tijdens zijn carrière niet alleen met generatiegenoten (in groepen zoals zijn Trio en Acoustic Quartet), maar ook met oudere Nederlandse (Misha Mengelberg en Ernst Reijseger) en buitenlandse musici (Paul Bley, Gary Peacock, Paul Motian, Pat Metheny). Honing gaat verder samenwerkingsverbanden aan met muzikanten uit de Arabische muziek, de popmuziek, de klassieke muziek en de moderne dance.

Sinds 2007 initieert Yuri in het Amsterdamse Paradiso het jaarlijke, eendaagse event Winterreise.

In 2012 won hij de VPRO/Boy Edgar Prijs

In 2015 verscheen het album 'Desire' waarvoor Yuri lovende recensies ontving van over de hele wereld. 'Desire' was tevens de eerste stap in aanloop naar de uitgebreide theatertournee 'Het verlangen van Yuri Honing' waarmee hij vanaf 2017 in de Nederlandse en Vlaamse theaters te zien was.

Ook over het in 2017 verschenen 'Goldbrun' verschijnen de ene na de andere 4- en 5-sterren recensies. De pers is lovend over zijn nieuwe album release. Dit album staat in het teken van Europa en heldendom. Onder invloed van de renaissancegedachte, Germania en beeldende kunst vormt Goldbrun de opstap naar de gelijknamige tentoonstelling in Museum De Fundatie, waar Honing samen met kunstenaar Mariecke van der Linden vanaf september 2018 een installatie presenteert in combinatie met zijn muziek.
 

De pers over Goldbrun

"Yuri Honing komt met zijn kwartet tot een nieuw, warm en empathisch geluid."  -  ***** Volkskrant

"Bij dit kwartet versmelt de muziek tot iets onbenoembaar moois." - ***** Trouw

 

De pers over Het verlangen van Yuri Honing

"Yuri Honing etaleert zijn souplesse" - Haarlems Dagblad

"...gepassioneerde betogen verpakt in een elegante afstandelijkheid" - Leeuwarder Courant
 

De Pers over Desire

"Dit zeventiende album van Honing is delicaat, kalmerend en om van te zuchten. Van oerbegeerte tot fantasie is de jazz met subtiel slagwerk, zachte bas en kietelend pianowerk in al zijn eenvoud doordacht."  - NRC

"Honing speelt prachtig. Met zijn herkenbare geluid van beheerste, langgerekte, zwevende toonreeksen zet hij een onontkoombare sfeer neer op Desire. Soms is er een wensdroom, soms een hunkering, maar het hart klopt altijd."  - Het Parool

yurihoning.com